Позвънете: +359 (0) 884 605504

Лечение на коренови канали

Лечение на коренови канали

/ендодонтско лечение/

Съвременната ендодонтия представлява качествено лечение на кореновите канали на заболелите зъби. Най-често в ендодонтията се прилага т.нар. лечение на гранулом на зъб, вадене на нерв или умъртвяване на нерв, което се прави чрез правилното почистване, дезинфекциране и запълване на каналите. Прецизното ендодонтско лечение на кореновите канали е гаранция за преживяемостта на зъба и успеваемостта на интервенцията. Има много причини, които могат да доведат до увреждане на зъбната пулпа или зъбния нерв. Но независимо от причината, трябва да сте уверени, че  лечението на кореновите канали не е вредно за вас, а точно обратното- премахва болката ви, унищожава инфекцията и позволява на зъба да участва отново активно в дъвкателната функции. Кога може да се стигне до кореново лечение?

При много дълбок, остър кариес – Ако зъбният кариес се разрасне и достигне до зъбната пулпа, последната се инфектира с бактерии. Когато това се случи зъбната пулпа се възпалява и става болезнена или се самоумъртвява . Понякога това става безболезнено, но единственият начин, по който зъболекарят може да излекува зъба е като проведе кореново лечение и отстрани и засегнатите зъбни нерви.

Травма на зъб Ако един зъб бъде ударен силно, то нервът може да се прекъсне в края на зъбния канал и в резултат на това да се самоумъртви. Това може да се случи веднага след травматичен инцидент или след години в резултат на стара травма.

Периодонтит на зъб – получава се, когато зъбната пулпа е умъртвена, но нейните разпадни продукти са останали вътре в зъба. Те продуцират токсини и съдържат микроорганизми. В резултат се образува гнойна торбичка около корена на зъба. Обикновено пациентите усещат тъпа болка, чувство на тежест в зоната или болка при почукване върху зъба или при дъвчене.

Нелекуваният периодонтит на зъб води до увеличаването му и инфектиране на костта около зъбния корен. Инфекцията може да се разпространи върху заобикалящата кост и тъкан и да прерастне в абсцес от зъбен произход.

Галерия

Before ImageAfter Image
Before ImageAfter Image