Позвънете: +359 (0) 884 605504

Седем грешки, които допускаме докато си мием зъбите

Трябва да обръщаме голямо внимание на миенето на зъбите си, за да предотвратим появата на кариес и лош дъх. Оказва се, че има често срещани грешки, които мнозина от нас допускат и могат да се окажат изключително пагубни.

1.Не четкате достатъчно дълго Повечето хора не прекарват необходимото време да четкат зъбите. Стоматолозите препоръчват да се отделят поне 2-3 минути сутрин и вечер, но рядко ние сме толкова старателни всеки път.

2.Не гледате какво правите Докато четкате зъбите си, гледайте  през цялото време в огледалото какво точно правите и къде отива четката. Много е лесно да пропуснете някоя област или да не стигате до линията между венеца и зъба, където всъщност е много важно да сте почистили перфектно. Това е и мястото, където плаката, зъбният камък и бактериите възпаляват венците и причиняват гингивит или пародонтит.

3.Неправилен начин на четкане на зъбите Емайлът на зъбите е колкото твърд, толкова и чуплив, и трябва да бъдем внимателни с него. Дръжте четката за зъби под ъгъл 45 градуса към повърхността и четкайте в малки кръгове. Фокусирайте се на няколко зъба, след това преминете на следващия участък. Не забравяйте, че трябва старателно да преминете през всички зъбни повърхности, една по една. С хоризонтални движения може да чистите само по дъвкателната повърхност на зъбите. След привършване на тази процедура трябва да изчеткате по посока от венците към зъбите и така премахвате цялата натрупана плака в тази зона.

4.Четкате прекалено силно Шансът емайлът да се пропука е толкова по- голям, колкото по- силно четкате. Това, съчетано с вредните вертикални движения на четката напред и  назад предизвикват шиечни дефекти. Освен това, агресивното използване на четката за зъби може да бъде травматично при пациенти с чувствителни венци и да причини дразнене и рецесии.

5.Използвате неподходяща четка за зъби Бъдете сигурни, че четката, която използвате е правилната. Прекалено меката четка е препоръчителна само за особено чувствителни венци и шийки, но няма добра почистваща способност. Прекалено твърдата четка пък може да бъде прекалено травмираща и неделикатна към меките и твърди зъбни тъкани. Оптималният вариант е използването на четка със средна твърдост и правилна техника на използване.

6.Използването на неподходяща паста за зъби Винаги, когато подбирате каква паста за зъби да използвате, трябва да съобразявате избора си с личните особености на устата ви и потребностите, които тя има. Няма универсална паста. Някои се нуждаят от особена грижа за венците, други от предпазване на чувствителни зъби. Съществуват и избелващи пасти, които предпазват от натрупване и акумулация на оцветители и поддържане на свеж цвят. Прекалено абразивните пасти са добри, но не е препоръчително използването им за по- дълъг период от време. За най- оптимални резултати, консултирайте се с вашия зъболекар коя паста за зъби би удовлетворила личните ви потребности.

7.Не почиствате с конец за зъби Конецът за зъби достига в участъците между зъбте, където никоя четка не може да навлезе. Кариесите възникваст най- често в контактната точка между два зъба, където плаката не се почиства адекватно и се натрупват микроорганизми и хранителни остатъци.